Нямариск от рязко увеличаване на цените. Това каза премиерът Николай Денков

...
Нямариск от рязко увеличаване на цените. Това каза премиерът Николай Денков
Коментари Харесай

Денков след ветото на президента: Няма риск от рязко увеличение на цените

Н яма риск от внезапно увеличение на цените. Това каза министър председателят Николай Денков пред публицисти в коментар за наложеното от президента несъгласие върху промените и допълненията на Закона за енергетиката. 

" Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 година, България закъснява доста по отношение на договорите, които е подписала, сподели министър председателят. При подготовката на Закона за енергетиката, при тези промени, бяха направени механизми, които ще бъдат употребявани, с цел да не се случат тези страшни апокалиптични сюжети на опозицията ", сподели още Николай Денков.

Той уточни, че посредством тези механизми ще са предпазени уязвимите.

" Не чакам да има проблеми при прегласуването на закона ", добави той. 

Премиерът разяснява още, че няма разминаване в информацията за продажбата на " Нефтохим ".

" Аз споделих, че има интерес към продажба, а " Литаско " споделя, че не се водят договаряния, съобщи Денков след формалното показване на новия български суперкомпютър " Хемус ".

" Аз самият съм виждал, че има интерес в диалози с разнообразни компании. За да се водят договаряния, би трябвало да има изпратено публично писмо и да се влезе в процедура. Воденето на договаряния е относително тежка процедура, която евентуално още не е стартирала. А че има интерес, има интерес ", добави Денков.

Премиерът разяснява и мярката, препоръчана от министъра на стопанската система, която планува по избор комерсиалните вериги да дават най-ниска цена на седмична база за избрани хранителни артикули.

" Министърът на стопанската система е разискал мярката с огромните търговски вериги. Има схващане, че това е наша обща задача - да свалим инфлацията от една страна, а въпреки това - да повишим доверието на потребителите в взаимните старания на страната и огромните вериги ", посочи министър председателят.

" Има икономическа логичност в това, говорили сме с министъра, административните ограничения съвсем в никакъв случай не дават средносрочен и дълготраен проект. Предпочитаме да опитаме без административни ограничения да намерим решение ", счита Денков.

Премиерът посочи, че не разискват налагането на административни ограничения като таван на цените на храните.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР